2008 m. gruodžio 13 d., šeštadienis

Automobiliu nuomos istorija: Kas? Kur? Kada?

Ieškai kur išsinuomoti mašiną? Užtruksi, turbūt, apie dešimt minučių. O kaip buvo prieš 50 metų? Jei paklausi senolio, jis, turbūt, tau ne daug galės papasakot, nes to meto Lietuvoje, sąvoka „transporto priemonė“ dažniausiai asocijavosi su mediniu vežimu, varomu vos vieno arklio galia. Tačiau, už Atlanto vandenyno, automobilių nuoma jau buvo išvystyta verslo šaka. 

Nors tiksli data nėra žinoma, yra manoma, kad verslas atsirado kartu su pirmaisiais automobiliais. Mašinų nuomos paslaugos novatorium yra laikomas Joe Saundersas. Šaltiniai teigia, kad veiklą jis pradėjo 1916m., praėjus 8 metams nuo Ford Model T pristatymo Pasauliui. Būtent šį automobilį, kuris priminė du sujungtus dviračius, apgaubtus juodu skėčiu, jis išnuomavo savo pirmajam klientui, kuris buvo keliaujantis verslininkas, norėjęs sužavėti vietinę merginą, kurią buvo pakvietęs pavakarieniauti. Už šį išskirtinumą, klientas mokėjo po 10 dolerio centų už kilometrą. Saunderso Ford Model T automobilių nuoma gyvavo apie 10 metų, kol atslinkusi krizė neprivertė jo bankrotuoti. Tačiau verslo šaka nemirė ir nespėjus krizei pilnai išsisklaidyti, mašinų nuomos plėtros ėmėsi nauji verslininkai.

Šiomis dienomis, automobilį gali išsinuomoti bet kokiame pasaulio kampelyje: tiek didžiuosiuose Pasaulio miestuose, kaip Majamis ar Barselona, tiek mums artimesniuose, ar net gimtuose, Kaune ir Vilniuje. Taip pat, dažnai bus net sunku nuspręsti, kurį automobilį nuomotis, dėl plataus pasiūlymų spektro. Kas prieš vos ne šimtą metų buvo prabangi paslauga, naudojama parodyti išskirtinumą, šiandien yra plačiai išvystytas verslas, palengvinantis šeimų atostogas ar padedantis įmonėms išspręsti darbuotojų transporto problemas. Na, o jei jums kada kiltų noras išmėginti Ford markės automobilį, tiesa ne Model T, o šių laikų Ford Focus, tai jį visuomet rasite mūsų automobilių nuomos kataloge.

1 komentaras:

MarkasBcon rašė...

Puikus straipnis. Visi automobilių nuoma užsiimantys žmonės susiduria su begale problemų.